Nyt lähtee Päivän urheilija- kirjoitukset käyntiin! Ensimmäinen urheilija ei ole (vielä) huippu-urheilija, mutta on monille vielä tuntemattoman lajin, Street workoutin, harrastaja.Niinpä Johan kertoo, miten päätyi lajiin ja mistä siinä on kyse.
1.Kerro lyhyesti itsestäsi.
Olen 17-v nuori mies ja liikunta on aina jossain määrin ollut osa elämää. Treenaamisen aloitin 2-vuotta sitten, mutta se vakavoitui tosissaan vasta vuosi sitten.
2.Kerro liikuntataustastasi ja nykyisestä treenistä.
Pelasin futista joskus 4-6-luokalla ja sählyä myös,ylä-asteella sitten harrastin kilpauintia ja se kohotti kuntoani paljon. 8-luokalla tajusin että en pääse leukoja kuin 3 ja muutenkin olin aika heikko, alotin treenaamisen sitten leuanvedoilla, punnerruksilla ja kyykyillä ynnä muilla kehonpainoliikkeillä. 9-luokalla leukoja meni jo 31 ja olin "Taisto"-nimisessä kilpailussa siellä olin leuanvedossa toinen ja dipeissä 6 tai 7. Sitten löysin Street-Workoutin kunnolla ja se vei mennessään, pidän oman kehonhallinnasta ja uusien liikkeiden saavuttamisesta, salillakin on tullut välillä käytyä, kivaa vaihtelua mutta en todellakaan jaksaisi ympärivuotisesti!
Nykyään treenaan street-workoutia 2-3 kertaa viikossa ja kuntosali-muotoista treeniä 1-2 kertaa viikossa, yhteensä vähintään 4x viikossa.
3. Kerro Street Workoutista käsitteenä, sekä omasta street workout- treenaamisestasi.
Street-Workout on USA:sta 20-vuotta sitten lähtöisin oleva laji, jossa treenaaminen keskittyy lähinnä kehonpainolla tehtäviin liikkeisiin. Street-Workoutissa on maakohtaisia kisoja(ei vielä Suomessa) ja maailmanmestaruuskisat, kovimmat kisaajat tulevat mielestäni Ukrainasta, Venäjältä ja USA:sta.
Street-workout sisältää erilaisia elementtejä: Staattisia pitoja Front-Lever, back-lever ja planche, räjähtävyyttä ja voimaa vaativia liikkeitä kuten muscle-up, yhdenkäden leuat, planche-punnerrukset ja yhden jalan kyyky. Sitten on vielä ns. trikit ja combinaatiot eli yhdistellään eri liikkeitä tai tehdään jokin liike tavallisuudesta poikkeavalla tavalla esimerkkinä planche kahden, jopa yhden, lasipullon päällä, tai käsilläseisontahyppypunnerrukset.
Kisoissa arvioidaan jokaista kategoriaa erikseen, yhden tuomarin toimesta ja tarkoitus on saada mahdollisimman näyttäviä ja vaikeita liikkeitä peräkkäin, jotta saa eniten pisteitä.
Oma treenaus street-workoutin suhteen toimii siten että teen yhtenä päivänä aina 1-2 lihasryhmää ja kehittelen liikkeitä niiden lihasryhmien ympärille, joskus saatan tehdä staattisia pelkästään jos haluan parantaa vaikkapa back leveriä. Yleisesti aloitan treenauksen lämmittelyllä jonka jälkeen teen staattiset pidot, ne kuluttavat mielestäni eniten voimia. Sitten teen yleensä räjähtävät liikkeet kuten muscle upit ja lopuksi leukoja, dippejä yms. lisäpainoilla. Liike-comboja tulee myös harjoiteltua reenin lopuksi tai aluksi, mutta yleensä vain yhdessä tai kahdessa reenissä per viikko.
Pyrin erityisesti nyt saamaan olkapäitä vahvemmaksi sillä ne ovat heikoin kohta tällä hetkellä, ja niitä vaaditaan todella monessa street-workout liikkessä, joten reenit sisältävät paljon olkapäihin kohdistuvaa rasitusta.
4.Kerro ruokavaliostasi.
Syön aika monipuolisesti yleensä, karkkia tulee välteltyä eniten. Päivä lähtee käyntiin yleensä puurolla, banaanilla ja marjoilla tai vaihtoehtoisesti 3-5kananmunalla ja puolikkaalla pekonipaketilla.
Päivällä tulee syötyä yleensä jauhelihaa, kalaa tai kanaa ja lisukkeeksi riisiä tai tummaa pastaa/spagettia/makaronia. Välipaloiksi syön rahkaa ja hedelmiä tai muutaman leivän, illalla puuroa tai jämiä päivän ruuista. Pitsaa, hampurilaisia tai sipsejä tulee syötyä harvoin, ehkä 1x kuukaudessa
Lisäravinteita en paljoa käytä, syksystä-talveen käytin massa juomaa ja kreatiinia,ja noin. 3kk ajan käytin BCAA-aminohappoja ja totesin ne erittäin hyviksi! Mutta tällä hetkellä ei ole mitään käytössä. Juon lähinnä vettä ja kevyt maitoa välillä, myös kivennäisvesiä ja light limsoja tulee litkittyä kerran viikossa.
5.Mitä ohjeita ja vinkkejä antaisit aloittelevalle treenaajalle?
Kannattaa keskittyä omaan lajiin ja tavoitteisiin, jos lajina street-workout niin jalat jää helposti taka-alalle koska niitä ei tarvitse kovinkaan monessa liikkeessä. Silti niitä kannattaa tehdä kokonaisuuden kannalta. Nykään näkee turhan monta nuorta jolla ei ole mitään kokemusta salilla/ muusta treenamisesta ja luullaan että lihas kasvaa lisäravinteilla ja penkkipunnerruksella. Sitten on niitä joiden ego on liian suuri 3kk salilla käymisen jälkeen, ja luullaan olevansa salin suurin kaveri… tähän liittyy myös yleensä turhaa huutamista, juomien litkimistä, pakkotoistojen tekemistä joka liikkeessä, puolikkaat toistot liian isojen painojen takia.
Tehkää liikkeet puhtaasti, nukkukaa ja syökää hyvin, siinä niitä neuvoja.
Paljon kiitoksia haastattelusta Johanille! Seuraava päivän urheilija julkaistaan viikon sisään, sillä kertaa haastattelua tuskin on, mutta yleistä tietoa kyseisestä urheilijasta.
Johan
Pituus: 173cm
Paino: 72kg
Ennätykset:
Leuanveto:
-toistot: 43
-lisäpaino leuanveto,
yksi toisto: 57,5kg
Dipit:
-toistot: 38
-lisäpaino dippi 55,5kg
Juoksu:
-Cooperin testi: 2600m
-400m: 1:12
L-sit: 1:01: 1 min, 1 sekunti
Muscle-upit: 15
Maastaveto,1 toisto: 145kg, 2,13x kehonpaino
Pystypunnerrus,1 toisto:58kg, 0,81x kehonpaino
Johanista loistava juttu esillä, ei muuta ku lisää tämmösiä esille luettavaksi ja laitahan jotain uutta tekstiä itsestäsi myös ;)
VastaaPoista